Co myślisz o naszej stronie?

Informacja o Ochronie Danych Osobowych

Jaki jest cel oświadczenia?

Hostelworld przetwarza rezerwacje hosteli online od 1999 roku i chociaż na przestrzeni lat wiele zmieniło się w świecie podróży z pobytem w hostelu, jeden aspekt, czyli nasze zaangażowanie w ochronę prywatności użytkowników, pozostał niezmienny. Oświadczenie zawiera szczegóły dotyczące informacji, które zbieramy na temat użytkowników, sposobu ich przetwarzania, stron którym je udostępniamy i praw użytkowników na mocy przepisów o ochronie danych związanych z naszym przetwarzaniem danych użytkowników.

Oświadczenie o ochronie danych uwzględnia dane osobowe zbierane za pośrednictwem wszystkich naszych portali internetowych (takich jak Hostelworld, Hostelbookers i Hostels.com), za pośrednictwem naszych stron mobilnych i aplikacji oraz systemów rezerwacji zawartych w portalach internetowych stron trzecich. Należy jednak wziąć pod uwagę, że korzystając z naszego systemu rezerwacji na portalu internetowym strony trzeciej, niniejsze oświadczenie o ochronie danych odnosi się do informacji gromadzonych za pośrednictwem korzystania z systemu rezerwacji i nie odnosi się do danych zebranych lub przechowywanych przez operatora portalu strony trzeciej.

Kto kontroluje wykorzystywanie danych osobowych użytkownika?

Sformułowania „my”, „nas”, „nasze” lub „Hostelworld” zawarte w oświadczeniu o ochronie danych oznaczają Hostelworld.com Limited. Jest to irlandzka firma, która obsługuje platformę rezerwacji umożliwiającą dokonywanie rezerwacji i która jest odpowiedzialna za przetwarzanie danych osobowych użytkownika. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji na nasz temat lub dane kontaktowe Inspektora ds. ochrony danych.

Numer rejestracyjny firmy Hostelworld.com Limited to 337103, a jej zarejestrowana siedziba znajduje się pod adresem 1 Central Park, Leopardstown, Dublin 18. Można się z nami skontaktować korzystając z danych kontaktowych podanych na końcu tego oświadczenia, natomiast w przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych można również skontaktować się z naszym Inspektorem ds. ochrony danych wysyłając e-mail na adres DataProtectionOfficer@hostelworld.com lub dzwoniąc pod numer +353 1 498 0700.

Jakie dane osobowe gromadzimy?

W celu przetworzenia rezerwacji użytkownika poprosimy go o podanie pewnych informacji, takich jak imię i nazwisko, adres e-mail, informacje dotyczące płatności i szczegóły dotyczące rezerwacji. Zbieramy również pewne informacje dotyczące urządzenia z którego użytkownik korzysta w celu uzyskania dostępu do naszej witryny internetowej, takie jak adres IP, przeglądarka i rodzaj urządzenia. Poza informacjami, które sami gromadzimy, czasem otrzymujemy informacje zbierane w naszym imieniu przez strony trzecie, na przykład kiedy wyświetla się reklama Hostelworld w serwisach tych stron trzecich. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji na temat gromadzonych przez nas informacji.

Informacje przekazywane nam przez użytkownika: 
Większość zbieranych przez nas danych osobowych użytkownika to informacje, które użytkownik sam nam przekazuje. W tym:

  • Konto - Jeśli użytkownik założy konto w naszym serwisie, będziemy przechowywali nazwę użytkownika i hasło oraz ustawienia (np. język, waluta i jednostki odległości), przeszłe podróże i utworzone listy życzeń.
  • Szczegóły rezerwacji - Podczas składania rezerwacji poprosimy o podanie informacji niezbędnych do jej przetworzenia. Obejmuje to imię i nazwisko, adres e-mail, narodowość, płeć, numer telefonu komórkowego (w celu wysłania darmowego potwierdzenia SMS-em) oraz szczegóły płatności.
  • Pytania i skargi - Kontaktując się z naszym zespołem Obsługi klienta z zapytaniem lub skargą, odnotujemy w naszych systemach szczegóły zapytania lub skargi oraz sposób ich rozwiązania. Możemy również zwrócić się o uzyskanie dalszych informacji na temat zapytania lub skargi od dostawcy zakwaterowania, co również odnotujemy w naszych systemach.
  • Opinie - Jeśli użytkownik napisze opinię związaną z pobytem w jakimś zakwaterowaniu, będzie ona połączona z jego kontem Hostelworld, co oznacza że będziemy ją traktować jak zawierającą dane osobowe użytkownika.
  • Komentarze na blogu - Po napisaniu komentarza na naszym blogu opublikujemy go na blogu razem z imieniem i nazwiskiem użytkownika. Przetwarzamy dane osobowe użytkownika związane z postami na blogu w oparciu o nasz uzasadniony interes w udostępnianiu funkcji komentowania naszych postów na blogu.
  • E-maile marketingowe - Podczas zapisywania adresu e-mail użytkownika odnotujemy jego preferencje dotyczące otrzymywania od nas e-maili marketingowych związanych z naszymi produktami i usługami oraz z produktami i usługami stron trzecich.
  • Konkursy - Jeśli użytkownik weźmie udział w konkursie, zbierzemy jego dane, aby umożliwić mu udział w konkursie (np. imię i nazwisko, adres e-mail oraz zgłoszenie do konkursu).
  • Dane dotyczące lokalizacji - Jeśli użytkownik włączy usługi lokalizacyjne w naszej aplikacji i przeprowadzi wyszukiwanie korzystając z bieżącej lokalizacji lub wyświetli mapę dojazdu do hostelu z jego lokalizacji, zarejestrujemy lokalizację użytkownika. Użyjemy również adresu IP użytkownika, aby określić w jakim kraju się znajduje w momencie dokonywania rezerwacji.
  • Ankiety - Jeśli użytkownik weźmie udział w ankiecie, zapiszemy jego odpowiedzi podane w ankiecie. W niektórych przypadkach przekształcimy odpowiedzi w postać anonimową, ale jeśli nie będzie to miało miejsca poinformujemy o tym użytkownika.

Informacje osobowe, które zbieramy automatycznie: 
Kiedy użytkownik korzysta z naszych serwisów internetowych, aplikacji mobilnych lub systemów rezerwacji używamy różnych technologii, aby automatycznie zebrać dane dotyczące urządzenia, którego używa i sposobu interakcji z platformą. Obejmuje to:

  • Informacje dotyczące urządzenia - Automatycznie zbieramy informacje o urządzeniu z którego użytkownik korzysta, w tym adres IP, nr identyfikacyjny urządzenia, przeglądarka używana przez użytkownika oraz system operacyjny urządzenia.
  • Sposób interakcji z naszą witryną - Odnotowujemy informacje dotyczące sposobu korzystania z naszych witryn internetowych i aplikacji mobilnych, takie jak data i godzina odwiedzin, odwiedzone strony, czas spędzony na poszczególnych stronach, kliknięcia na stronie i szczegóły wszelkich awarii lub napotkanych błędów systemowych.
  • Sposób dotarcia na witrynę - Kiedy jest to możliwe, odnotujemy jak użytkownik dotarł na naszą witrynę (np. z wyszukiwarki lub klikając jedną z naszych reklam).

Dane osobowe otrzymywane z innych źródeł: 
Chociaż głównie zbieramy informacje bezpośrednio od użytkownika, istnieją okoliczności w których zbieramy informacje ze źródeł stron trzecich. Do takich okoliczności należą:

  • Partnerzy - Prowadzimy program partnerski na mocy którego strony trzecie reklamują naszą witrynę internetową w naszym imieniu. Klikniecie jednej z takich reklam powoduje przekierowanie na naszą witrynę używając technologii umożliwiającej określenie, który z naszych partnerów skierował użytkownika do naszej witryny. Następnie śledzimy czy użytkownik dokonał rezerwacji i jeśli miało to miejsce przypisujemy tą rezerwację do danego partnera w celu wypłacenia mu prowizji. Nie przekazujemy jednak partnerom żadnych informacji osobowych użytkownika.
  • Miejsce zakwaterowania - Jeśli wystąpi problem z pobytem w miejscu zakwaterowania, miejsce zakwaterowania może się z nami skontaktować w związku z tym problemem.
  • Reklamy - Współpracując ze stronami trzecimi w kwestii wyświetlania reklam możemy korzystać z technologii takich jak ciasteczka lub tagi pikselowe, aby rejestrować szczegóły interakcji użytkownika z tymi reklamami. Dane te są czasem do nas przesyłane za pośrednictwem ciasteczek i tagów pikselowych obsługiwanych w naszym imieniu przez te strony trzecie.

Dlaczego wykorzystujemy dane osobowe użytkownika?

Jak można się domyślić, głównym celem, dla którego wykorzystujemy dane użytkowników, jest przetwarzanie ich rezerwacji oraz odpowiadanie na pytania lub rozwiązywanie kwestii problematycznych związanych z tymi rezerwacjami. Wykorzystujemy również dane osobowe użytkownika dla kilku innych celów, takich jak personalizowanie reklam i naszych e-maili marketingowych, tak aby były odnośne dla danego użytkownika lub monitorowanie korzystania z naszych serwisów internetowych i aplikacji, aby umożliwić wprowadzenie udoskonaleń oraz dodatkowych usług, które zapewniamy w naszych serwisach internetowych i aplikacjach. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji na temat tego jak wykorzystujemy dane osobowe użytkownika. Szczegóły jak korzystamy z ciasteczek w związku z powyższym można znaleźć tutaj.

  • Rezerwacje - Korzystamy z danych osobowych użytkownika, aby przetworzyć rezerwację zakwaterowania oraz umożliwić użytkownikowi zarządzanie rezerwacjami za pośrednictwem naszych platform. Przetwarzając dane dla tych celów, wykonujemy to na podstawie naszego wynikającego z umowy obowiązku lub w oparciu o nasz uzasadniony interes w zapewnianiu usługi rezerwacji.
  • Pytania i skargi - Wysyłając nam pytanie związane z rezerwacją lub składając skargę związaną z zakwaterowaniem, będziemy przetwarzali dane osobowe użytkownika w celu udzielenia mu odpowiedzi na pytanie lub rozwiązania skargi. Przetwarzając dane osobowe w kontekście pytania lub skargi, wykonujemy to w oparciu o nasz uzasadniony interes w odpowiadaniu na pytania i skargi klientów. Jeśli użytkownik dobrowolnie przekaże nam dane związane z jego zdrowiem, będziemy przetwarzali jego dane osobowe w oparciu o zgodę na udzielenie odpowiedzi na pytanie lub rozwiązanie skargi.
  • Opinie - Po zapewnieniu opinii na temat miejsca zakwaterowania opublikujemy ją na stronie miejsca zakwaterowania w naszej witrynie internetowej oraz na niektórych stronach naszych partnerów. Wyświetlimy treść opinii, jak również płeć, przedział wiekowy, kraj zamieszania i liczbę wcześniej wystawionych opinii użytkownika. Jeśli użytkownik nie zdecydował się na publikację w formie anonimowej, obok opinii wyświetlimy również jego nazwę użytkownika. Nasze przetwarzanie danych osobowych w celu udostępnienia opinii odbywa się w oparciu o nasz uzasadniony interes w udostępnianiu naszym użytkownikom systemu wystawiania opinii.
  • Zapewnianie i udoskonalanie naszych usług - Gromadząc dane związane z korzystaniem z naszych usług, takie jak szczegóły urządzenia i sposobu interakcji z naszymi usługami, wykorzystujemy je w celu dostarczania naszych usług i spersonalizowania doświadczeń użytkownika (np. jeśli użytkownik włączy usługę lokalizacji w telefonie komórkowym, wykorzystamy to w ramach naszej funkcji wyszukiwania). Wykorzystujemy również te dane to testowania nowych funkcji, które planujemy wprowadzić, w celu analizy sposobu korzystania z naszego serwisu internetowego oraz oceny i udoskonalania naszych usług. Jeśli znajdziemy problem w naszych witrynach internetowych lub aplikacjach, wykorzystamy dane użytkownika do naprawy wszelkich znalezionych przez nas błędów. Możemy również przetwarzać dane osobowe użytkownika w ramach naszych prac rozwojowych, podczas których przygotowujemy kopię naszej bazy danych i testujemy nasz kod na tej kopii przed wprowadzeniem go do bieżącej wersji naszej bazy danych. Gdzie jest to możliwe korzystamy z tych danych w postaci anonimowej, ale czasem nie jest to możliwe. Całe powyższe przetwarzanie danych osobowych odbywa się w oparciu o nasz uzasadniony interes w prowadzeniu, udoskonalaniu i zabezpieczaniu naszych usług. Patrz również osobne oświadczenie związane z przeprowadzanym przez nas testowaniem.
  • Analiza/Raportowanie - Wykorzystujemy dane związane z rezerwacjami w celu opracowywania raportów wewnętrznych dotyczących funkcjonowania naszego biznesu, na przykład określające jak wydatki poniesione na reklamy przekładają się na liczbę dokonywanych rezerwacji. Używamy również tych danych dla innych celów analizy handlowej i do przewidywania przyszłych trendów, które mogą mieć wpływ na nasz biznes. Przetwarzanie odbywa się na informacjach w postaci zbiorczej, co uniemożliwia zidentyfikowanie użytkownik w opracowanych raportach czy analizach.
  • Reklama - Zawsze staramy się zapewnić, że kiedy wyświetla się reklama Hostelworld jest ona odnośna i interesująca dla użytkownika, niezależnie czy wyświetla się na obsługiwanej przez nas witrynie, w naszym e-mailu marketingowym lub w witrynie strony trzeciej. Możemy również korzystać z tych samych informacji, aby wyświetlać reklamy starannie dobranych produktów i usług stron trzecich. Robimy to na różne sposoby, sami lub za pośrednictwem reklamodawców strony trzeciej:
    • Personalizowanie reklam - Podczas odwiedzin użytkownika w naszych serwisach internetowych i aplikacjach, korzystamy z przeprowadzonych przez niego wyszukiwań i z miejsc zakwaterowania, które przeglądał, aby dostosować nasze reklamy do jego zainteresowań. Na przykład, jeśli użytkownik szukał hosteli w Paryżu, możemy wykorzystać te informacje i wyświetlać, w naszych serwisach lub w serwisach stron trzecich, reklamy hosteli w Paryżu, które mogą go zainteresować. Możemy również wykorzystać te informacje w celu spersonalizowania reklam, które wyświetlają się w naszym newsletterze. Możemy również wykorzystać dane dotyczące przeszłych transakcji w naszym serwisie internetowym, aby spersonalizować nasze reklamy. Na przykład, jeśli zauważymy, że użytkownik od dłuższego czasu nie dokonał żadnej rezerwacji, możemy zasilić jego konto jako forma zachęty do dokonania nowej rezerwacji. Przetwarzamy dane osobowe użytkownika w związku z personalizacją naszych reklam w oparciu o uzasadniony interes w zapewnianiu, że nasze reklamy są skuteczne.
    • Segmentacja - Opracowując nasze kampanie reklamowe, mamy na względzie pewne grupy osób do których kierujemy reklamy. Mogą to być osoby w określonym przedziale wiekowym, osoby, które niedawno dokonały rezerwacji lub osoby z określonego obszaru geograficznego lub które mówią określonym językiem. Wykorzystujemy posiadane przez nas dane w celu tworzenia grup osób, którym następnie będziemy wyświetlać daną reklamę lub o wyświetlanie której zwrócimy się do naszych partnerów reklamowych. Przetwarzamy dane osobowe użytkownika w związku z tworzeniem tego typu grup osób w oparciu o nasz uzasadniony interes w zapewnianiu, że nasze reklamy lub reklamy stron trzecich są skuteczne.
    • Dopasowywanie odbiorców - Niektórzy z naszych partnerów reklamowych, jak Facebook i Twitter, zapewniają funkcję, która pomaga nam zidentyfikować czy mamy wspólnych klientów lub użytkowników. Zamiast udostępniać dane osobowe naszym partnerom reklamowym w celu określenia czy mamy wspólnych klientów lub użytkowników, udostępniamy tak zwane „skróty” (ang. „hash”) danych, które posiadamy (takie jak adres e-mail). Skrót danych jest tworzony przez oprogramowanie komputerowe, które przekształca dane w ciąg numerów i liter, ale działa tylko w jednym kierunku. Oznacza to, że nie można wykorzystać skrótu danych do uzyskania informacji podstawowych, ale włączając skrót na takich samych danych zawsze otrzymuje się taki sam rezultat. Nasi partnerzy reklamowi porównują swoje skróty ze skrótami, które im przesyłamy i w przypadku pokrywających się informacji, dodajemy takiego użytkownika do naszej grupy odbiorców. Następnie skróty są usuwane przez partnera reklamowego. Korzystamy z dopasowywania odbiorców w celu wyświetlania użytkownikowi bardziej spersonalizowanych reklam lub aby zapewnić, że nie wyświetlamy reklam, które nie są dla niego interesujące. Przetwarzamy dane osobowe użytkownika w związku z dopasowywaniem odbiorców w oparciu o nasz uzasadniony interes w zapewnianiu, że nasze reklamy lub reklamy stron trzecich są skuteczne.
  • E-maile i powiadomienia aplikacji - Jeśli użytkownik podał nam swój adres e-mail w kontekście zapewniania mu usługi i nie zrezygnował z otrzymywania e-maili marketingowych, możemy mu wysyłać e-maile, które naszym zdaniem będą dla niego przydatne. Może to obejmować nasz regularnie wysyłany newsletter w formie elektronicznej, oferty specjalne, wskazówki dotyczące wyjazdów, ankiety dla klientów i informacje dotyczące oferowanych przez nas produktów i usług. Jeśli użytkownik wyraził na to zgodę, będziemy wysyłali mu oferty wybranych stron trzecich. E-maile te mogą zawierać reklamy, które spersonalizowano z użyciem innych informacji, niż te które posiadamy na temat użytkownika, jak określono w punkcie „Reklama” powyżej. Jeśli ustawienia urządzenia zezwalają nam na wysyłanie powiadomień aplikacji, możemy wysyłać tego typu powiadomienia zawierające podobne informacje. Można w dowolnym momencie zrezygnować z otrzymywania wiadomości e-mail klikając link umieszczony w wiadomości e-mail, natomiast powiadomienia aplikacji można wyłączyć zmieniają ustawienia powiadomień w aplikacji. Jeśli wysyłamy użytkownikowi e-mail lub powiadomienia aplikacji w pewnych okolicznościach może się to odbywać na postawie zgody użytkownika, dla wszystkich innych celów nasze przetwarzanie danych osobowych użytkownika w związku z tego typu e-mailami lub powiadomieniami aplikacji odbywa się w oparciu o nasz uzasadniony interes w zapewnianiu, że nasze reklamy są skuteczne.
  • Program partnerski - Prowadzimy program partnerski na mocy którego strony trzecie reklamują naszą witrynę internetową w naszym imieniu. Klikniecie jednej z takich reklam powoduje przekierowanie na naszą witrynę używając technologii umożliwiającej określenie, który z naszych partnerów skierował użytkownika do naszej witryny. Następnie śledzimy czy użytkownik dokonał rezerwacji i jeśli miało to miejsce przypisujemy tą rezerwację do danego partnera w celu wypłacenia mu prowizji. Nie zapewniany jednak partnerom żadnych informacji osobowych użytkownika. Przetwarzamy dane osobowe użytkownika w związku z naszym programem partnerskim w oparciu o nasz uzasadniony interes w prowadzeniu skutecznego programu partnerskiego związanego z reklamami i opartego na prowizji.
  • Konkursy - Często przeprowadzamy konkursy w naszej witrynie internetowej i w naszych kanałach społecznościowych. Kiedy przeprowadzamy konkurs możemy skorzystać z okazji i zadać pytania związane z badaniem rynku, co umożliwi nam lepsze zrozumienie naszego biznesu i potrzeb użytkowników. W związku z tym będziemy przetwarzali dane osobowe użytkownika w celu przeprowadzenia konkursu i dla celów badań rynkowych. Przetwarzamy dane osobowe użytkownika w związku z przeprowadzaniem konkursu w oparciu o nasz uzasadniony interesu w przeprowadzaniu konkursu i badania rynkowego. Należy zwrócić uwagę, że konkursy mogą podlegać osobnym oświadczeniom o ochronie danych oraz osobnym warunkom i postanowieniom.
  • Ankiety - Czasem przeprowadzamy badania rynkowe, aby lepiej zrozumieć naszych klientów i potencjalnych klientów. Mogą to być ankiety ogólne w celu zrozumienia rynku lub mogą one być bardziej dostosowane do użytkownika. Na przykład, możemy chcieć uzyskać informację czy użytkownik ma ogólnie pozytywne podejście do Hostelworld lub czy ma jakieś wątpliwości. Możemy przesyłać użytkownikowi spersonalizowaną komunikację w oparciu o odpowiedzi udzielone w ankiecie. W takich przypadkach poinformujemy o tym użytkownika podczas wypełniania ankiety. Przetwarzamy dane osobowe związane z naszymi ankietami w oparciu o nasz uzasadniony interes w przeprowadzaniu badań rynkowych i promowaniu naszych marek.

Informacje wymagane od użytkownika

Użytkownik nie jest zobowiązany do przekazania nam żadnych danych osobowych. Jeśli jednak chce dokonać rezerwacji będzie musiał podać nam informacje określone jako obowiązkowe na naszej stronie płatności. Jeśli użytkownik nie poda nam tych informacji, nie będziemy mogli przetworzyć jego rezerwacji. Podobnie, użytkownik może być zobowiązany do podania pewnych informacji, jeśli chce wziąć udział w konkursie, skomentować post na naszym blogu, wziąć udział w ankiecie lub jeśli chce skontaktować się z naszym zespołem Obsługi klienta z zapytaniem lub skargą. Poinformujemy kiedy tego typu informacje są wymagane.

Komu udostępniamy informacje osobowe?

Aby przetworzyć rezerwację musimy wysłać dane użytkownika do miejsca zakwaterowania, które zarezerwował. Obejmuje to udostępnienie danych karty kredytowej lub debetowej (bez kodu CVV, którego nie przechowujemy) miejscu zakwaterowania, aby umożliwić mu pobranie płatności, gdzie jest to wymagane (np. opłaty naliczane jeśli użytkownik nie przyjedzie na miejsce i nie anuluje rezerwacji zgodnie z regulaminem anulowania miejsca zakwaterowania). Jeśli użytkownik wykupił usługi dodatkowe, będziemy musieli czasem udostępnić dane osobowe dostawcom usług stron trzecich, aby umożliwić im zapewnienie użytkownikowi danej usługi.

W ramach naszych programów marketingu internetowego, możemy udostępniać dane osobowe użytkownika stronom trzecim, które powiąże te dane z danymi, które same posiadają na jego temat, aby spersonalizować reklamy pojawiające się w serwisach internetowych stron trzecich (mogą to być nasze reklamy lub reklamy wyświetlane przez nas w imieniu stron trzecich). W przypadku udostępniania takich danych nie ma możliwości bezpośredniego zidentyfikowania użytkownika na podstawie samych informacji, ponieważ korzystamy z technologii wykorzystujących kody i tagi nieidentyfikujące użytkownika bezpośrednio.

Korzystamy również z usług wielu usługodawców, którzy pomagają nam w zapewnianiu naszych usług i niektórzy z nich będą mieli dostęp do danych użytkownika (np. korzystamy z usług różnych usług dostawców oprogramowania, którzy gromadzą nasze dane w ramach zapewnianych przez nich usług). Jeśli zaangażujemy stronę trzecią do przetwarzania danych użytkownika w naszym imieniu, zapewnimy, że tego typu strona trzecia będzie szanowała prawa prywatności użytkownika i że będzie przetwarzała dane zgodnie z przepisami o ochronie danych.

Chociaż mamy nadzieję, że nie będzie to nigdy miało miejsca, w rzadkich przypadkach nasi klienci mogą napotkać problemy podczas podroży. W sytuacjach, gdy uważamy, że może istnieć ryzyko dla zdrowia lub dobrobytu użytkownika, możemy udostępnić jego dane osobowe stronom trzecimi w celu zapewnienia mu pomocy (np. możemy otrzymać prośbę o pomoc w zlokalizowaniu zaginionej osoby). Możemy również otrzymywać prośby od organów ścigania dotyczące posiadanych przez nas danych osobowych. W takich wypadkach, udostępnimy informacje osobowe użytkownika tego typu organom ścigania zgodnie z przepisami o ochronie danych.

Kliknij tutaj, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat stron trzecich, którym udostępniamy dane osobowe użytkownika.

  • Miejsca zakwaterowania - Udostępniamy następujące dane dotyczące rezerwacji miejscom zakwaterowania: imię i nazwisko, płeć, narodowość, adres e-mail, szczegóły rezerwacji i dane karty kredytowej/debetowej (z wyjątkiem kodu CVV, którego nie przechowujemy). Udostępniamy również szczegóły wszelkich opinii wystawionych przez użytkownika na temat miejsca zakwaterowania, co umożliwi jego właścicielom odniesienie się do skarg lub utrzymywanie dotychczasowego dobrego poziomu usług. Jeśli użytkownik skontaktuje się z nami z zapytaniem lub skargą związaną z zakwaterowaniem, możemy udostępnić szczegóły zapytania lub skargi miejscu zakwaterowania, aby umożliwić ich rozwiązanie.
  • Grupa spółek - W naszej grupie znajduje się kilka spółek, które pomagają nam zapewniać nasze usługi. Obejmuje to filię w Wielkiej Brytanii, która zapewnia pomoc z inicjatywami marketingowymi, filię w Portugalii, która zapewnia usługi rozwojowe oraz filię w Południowej Korei, która pomaga w obsłudze naszych klientów w Azji. Mamy również biura w Chinach i Australii, które pomagają nam w obsłudze klientów na tych rynkach. Powyższe filie i biura mogą mieć dostęp do danych osobowych użytkownika podczas zapewniania nam usług wewnątrzgrupowych, ale przetwarzają je wyłącznie zgodnie z naszymi instrukcjami i z zastosowaniem odpowiednich środków zabezpieczających.
  • Dostawcy usług - Jak można sobie wyobrazić, prowadzenie największej na świecie platformy rezerwacyjnej hosteli wymaga bardzo dużego nakładu pracy na zapleczu. Korzystamy z usług dużej liczby specjalistycznych dostawców usług, którzy pomagają nam prowadzić nasz biznes i zapewniają nam usługi specjalistyczne. Nie wszyscy z tych usługodawców będą mieli dostęp do danych osobowych użytkownika, ale jeśli uzyskują do nich dostęp zapewniamy, że są przez nas starannie wybierani, aby zapewnić, że szanują prawa prywatności użytkownika. Kategorie usługodawców z usług których obecnie korzystamy są następujące:
    • Dostawcy usług hostingowych - Korzystamy z usług różnych dostawców usług w chmurze, którzy pomagają nam przechowywać nasze dane i zarządzać nimi. Oznacza to, że dane są przechowywane zdalnie przez stronę trzecią i Hostelworld uzyskuje do nich dostęp, ale nie są przechowywane w naszych systemach.
    • Podmioty przetwarzające płatności - Korzystamy z usług podmiotów przetwarzających płatności stron trzecich w celu pomocy w pobieraniu płatności w naszym serwisie internetowym.
    • Zarządzanie relacjami z klientami - Korzystamy z usług dostawcy strony trzeciej, który jest hostem naszego systemu zarządzania relacjami z klientami, z którego korzysta nasz zespół Obsługi klienta w celu rejestrowania wszystkich kontaktów użytkowników z nami i sposobu rozwiązania ich zapytań i skarg.
    • Dostawcy usług technologicznych - Obejmuje to dostawców usług, którzy dostarczają usługi umożliwiające nam zabezpieczyć naszą sieć, systemy i e-maile. Obejmuje to również dostawców usług, którzy umożliwiają nam realizację określonych zadań, takich jak przeprowadzanie ankiet lub badań rynkowych lub wprowadzanie naszego programu marketingowego.
    • Konsultanci - Czasem korzystamy z pomocy konsultantów z wdrażaniem nowych technologii lub usług, lub konsultujemy się z nimi w celu uzyskania opinii na temat tego jak prowadzimy nasz biznes i jak moglibyśmy go udoskonalić. Wymaga to czasem zapewnienia dostępu do naszych systemów takim stronom trzecim, co oznacza, że mogą mieć dostęp do miejsca, gdzie przechowywane są dane osobowe użytkownika. Zawsze zapewniamy, że tego typu dostęp jest ograniczony do bezwzględnie niezbędnego zakresu i podlega właściwym procedurom bezpieczeństwa.
    • Audytorzy - Korzystamy z wewnętrznych i zewnętrznych usług audytorskich zapewnianych przez strony trzecie. Audytorzy pomagają zapewniać, że stosujemy się do naszych obowiązków prawnych, w tym związanych z przetwarzaniem danych osobowych. W pewnych okolicznościach może to oznaczać, że mają dostęp do naszych systemów, które przetwarzają dane osobowe lub że muszą skontrolować jak przetwarzamy pewne dane osobowe.
  • Reklamodawcy stron trzecich - Nabywając usługę wyświetlania reklam w witrynach internetowych stron trzecich możemy udostępniać im informacje dotyczące korzystania przez użytkownika z naszych usług, które tego typu reklamodawcy łączą z posiadanymi przez nich informacjami na temat użytkownika w celu wdrożenia określonej kampanii reklamowej. Dane udostępniane reklamodawcom stron trzecich dotyczą sposobu korzystania z witryn internetowych i aplikacji, takie jak odwiedzone przez użytkownika strony, przeprowadzone wyszukiwania i informacja o tym czy dokonał rezerwacji. Korzystamy z usług wyspecjalizowanych usługodawców, którzy pomagają nam nabyć reklamy i przekazać informacje na temat korzystania przez użytkownika z naszych usług reklamodawcom stron trzecich. Obejmuje to niezbędne informacje umożliwiające reklamodawcom stron trzecich wyświetlanie odpowiednich reklam użytkownikom.
  • Usługi dodatkowe - Czasami współpracujemy z partnerami w celu udostępnienia usług, które naszym zdaniem będą przydatne dla użytkownika, takich jak ubezpieczenie turystyczne. Jeśli użytkownik zdecyduje się na wykupienie takich usług, czasami będziemy musieli zapewnić jego dane stronom trzecim, aby umożliwić im zapewnienie takich usług. Czasami będziemy musieli również przekazać stronie trzeciej informacje nieidentyfikujące użytkownika, aby umożliwić jej potwierdzenie, że to my skierowaliśmy użytkownika do jej usług.

Przekazywanie do krajów poza obszarem UE

W pewnych sytuacjach możemy przekazać dane osobowe użytkownika poza obszar Unii Europejskiej do kraju który zdaniem Komisji Europejskiej nie zapewnia tego samego poziomu ochrony danych osobowych jaki jest zapewniany w Unii Europejskiej. Najczęściej obejmuje to przekazanie danych osobowych dostawcy usługi zakwaterowania, aby umożliwić mu przetworzenie rezerwacji. Możemy również przekazać dane osobowe użytkownika poza Unię Europejską w związku z prowadzeniem naszego biznesu, na przykład, kiedy korzystamy z usług usługodawcy, który ma siedzibę w innej jurysdykcji. Jeśli przekazujemy dane osobowe użytkownika poza obszar Unii Europejskiej, zapewniamy odpowiednie środki mające na celu ochronę danych osobowych i wywiązywanie się z naszych obowiązków na mocy obowiązujących przepisów o ochronie danych. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji.

Przekazując dane osobowe użytkownika poza obszar Unii Europejskiej, jeśli jest to wymagane na mocy przepisów o ochronie danych, zawrzemy umowy w formie zatwierdzonej przez Unię Europejską z podmiotem do którego przesyłamy dane lub zapewnimy, że firma do której przesyłamy dane osobowe zobowiązała się przestrzegać zatwierdzonych mechanizmów przesyłania danych, takich jak porozumienie Tarcza Prywatności UE-USA (ang. EU-US Privacy Shield). Skontaktuj się z nami korzystając z danych kontaktowych podanych na końcu tego oświadczenia, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje dotyczące podjętych przez nas środków w związku z przekazywaniem danych osobowych użytkownika lub aby uzyskać kopie porozumień zawartych w związku z przekazywaniem danych.

Przechowywanie danych osobowych

Przechowujemy dane osobowe użytkownika zgodnie z naszym regulaminem przechowywania danych. Regulamin przechowywania danych działa na takiej zasadzie, że nie przechowujemy danych osobowych dłużej niż jest to konieczne dla celu, dla którego je zgromadziliśmy i w oparciu o wszystkie wymogi nałożone na nas przez prawo. Oznacza to, że okres przechowywania danych może różnić się w zależności od rodzaju danych osobowych. Kliknij tutaj, aby uzyskać dalsze informacje dotyczące stosowanych przez nas kryteriów ustalania okresu przechowywania.

  • Dane dotyczące transakcji - W przypadku aktywnych użytkowników naszego serwisu internetowego (tj. takich którzy dokonali rezerwacji w ciągu ostatnich 18 miesięcy) chcemy zapewnić, że mają dostęp do danych związanych z poprzednimi rezerwacjami oraz że my mamy dostęp do tych danych dla naszych celów biznesowych. W związku z tym nie usuniemy tych danych do czas do kiedy użytkownik pozostaje aktywnym klientem, z wyjątkiem jeśli użytkownik zwróci się do nas o ich usunięcie. Jeśli użytkownik przestanie być aktywnym klientem, zachowamy jego dane osobowe przez okres 4 lat, na wypadek że wróci do naszego serwisu internetowego i będzie chciał nadal korzystać ze swojego konta oraz aby umożliwić nam dalsze korzystanie z danych dotyczących przeprowadzonych transakcji w celu udoskonalania naszych usług i przeprowadzania analizy biznesowej. Po upływie 4-letniego okresu przekształcimy dane w anonimowe i nie będziemy już mogli ich powiązać z użytkownikiem. Nasz proces anonimizacji umożliwia nam jednak ponowne zidentyfikowanie użytkownika, jeśli wróci do naszego serwisu i użyje tego samego adresu e-mail, aby dokonać rezerwacji. Należy zwrócić uwagę, że w przypadku użytkowników zapisanych do naszej marketingowej bazy danych zachowamy pewne dane nawet po upływie 4-letniego okresu, jak odkreślono poniżej.
  • E-maile marketingowe - Zachowamy kopię danych osobowych wymaganą w celu wysyłania wiadomości marketingowych przez cały okres przez jaki użytkownik jest zapisany do otrzymywania tych wiadomości marketingowe. Zachowamy również pewne informacji związane z transakcjami użytkownika, aby umożliwić nam spersonalizowanie naszych wiadomości. Jeśli użytkownik jest zapisany do otrzymywania wiadomości marketingowych, a jego dane dotyczące transakcji są zanonimizowane w naszej bazie danych, nadal zachowamy pewne szczegóły dotyczące transakcji, takie jak gdzie użytkownik zarezerwował zakwaterowanie w przeszłości, jakiego typu zakwaterowanie zarezerwował, czy skorzystał z aplikacji czy z naszego serwisu internetowego, średni okres pobytu i w jakich krajach i z jakich krajów dokonał rezerwacji.

W przypadku danych niedotyczących transakcji lub niezwiązanych z e-mailami marketingowymi zastosujemy następujące kryteria:

  • Postępowanie w przypadku roszczeń prawnych – Oceniając jak długo będziemy przechowywać dane osobowe bierzemy pod uwagę czy tego typu dane będą nam potrzebne do obrony jakiś roszczeń prawnych, które mogą zostać wysunięte. Jeśli tego typu dane są potrzebne, możemy je przechowywać do czasu upływu ograniczenia czasowego do złożenia tego typu roszczeń (które wynosi od 2 do 12 lat).
  • Wymogi biznesowe – Ponieważ gromadzimy wyłączenie dane osobowe dla zdefiniowanych celów, oceniamy przez jaki okres przechowywać dane w celu osiągniecia naszych uzasadnionych celów biznesowych.

Ważne informacje dotyczące zgody

Kiedy przetwarzamy dane osobowe w oparciu o zgodę użytkownika, ma on prawo do wycofania swojej zgody w dowolnym momencie. Zgodę można wycofać kontaktując się z nami korzystając z danych kontaktowych podanych na końcu tego oświadczenia. Jeśli zgoda dotyczy otrzymywania e-maili marketingowych można użyć linku rezygnacji z subskrypcji zawartego w e-mailu lub jeśli dotyczy powiadomień aplikacji można je wyłączyć zmieniając ustawienia urządzenia. Należy zwrócić uwagę, że wycofanie zgody może oznaczać, że nie będziemy mogli dalej zapewniać użytkownikowi powiązanych usług.

Prawa użytkownika na mocy przepisów o ochronie danych

Użytkownik ma różne prawa na mocy przepisów o ochronie danych związane z przetwarzaniem jego danych osobowych. Na przykład, użytkownik ma prawo do zwrócenia się o uzyskanie kopii jego danych osobowych, które przechowujemy oraz do zwrócenia się o korektę wszelkich błędów w przechowywanych przez nas danych osobowych. Istnieją pewne wyjątki od tych praw i zwolnienia z nich. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji na temat praw użytkownika.

Użytkownik ma poniższe prawa na mocy przepisów o ochronie danych:

  • Prawo dostępu do danych osobowych - Użytkownik ma prawo zwrócić się o uzyskanie kopii jego danych osobowych, które przechowujemy wraz z innymi informacjami na temat przetwarzania tych danych osobowych.
  • Prawo do korekty – Użytkownik ma prawo zwrócić się o korektę wszelkich przechowywanych przez nas błędnych danych lub jeśli posiadamy niekompletne dane, użytkownik może zwrócić się o uzupełnienie danych.
  • Prawo do usunięcia – Użytkownik ma prawo zwrócić się o usunięcie przechowywanych przez nas danych osobowych. Prawo to jest czasami nazywane „prawem do bycia zapomnianym”.
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania lub sprzeciwienia się przetwarzaniu – Użytkownik ma prawo zwrócić się o to, abyśmy nie przetwarzali już jego danych osobowych dla określonych celów lub sprzeciwić się przetwarzaniu danych osobowych dla tego określonego celu.
  • Prawo do przenoszenia danych – Użytkownik ma prawo zwrócić się do nas o zapewnienie mu lub stronie trzeciej kopii jego danych osobowych w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie do odczytu przez komputer.

Inne obowiązujące Polityki prywatności

Niektórzy z naszych partnerów reklamowych stron trzecich zwracają się do nas o poinformowanie naszych użytkowników o ich politykach prywatności. Polityki te są dostępne pod poniższymi linkami:

Pytania i skargi

W przypadku pytań lub skarg związanych z przetwarzaniem przez nas danych osobowych, można się z nami skontaktować korzystając z poniższych danych kontaktowych:

E-mail: DataProtectionOfficer@hostelworld.com
Nr telefonu: +353 1 498 0700
Poczta: Hostelworld.com Limited, One Central Park, 2nd Floor, Leopardstown, Dublin 18, Irlandia

Użytkownik ma również prawo do złożenia skargi do irlandzkiej Komisji ds. ochrony danych lub do lokalnego organu nadzorczego, jeśli nie jest zadowolony z naszego przetwarzania jego danych osobowych. Szczegóły dotyczące sposobu składania skargi można znaleźć w serwisie internetowym www.dataprotection.ie lub uzyskać kontaktując się telefonicznie z Komisją ds. ochrony danych pod numerem +353 1 890 252 231.

Dlaczego warto dokonywać rezerwacji za pomocą hostelbookers?

Tysiące łóżek i prywatnych pokojów w okolicy miejsc, które planujesz zobaczyć i rzeczy, które planujesz zrobić.
Ze świetnej jakości hostelami i tanimi hotelami, wszystko co chcesz zobaczyć i zrobić jest w zasięgu ręki."

Rezerwacja grupowa?

Grupa 15 lub więcej osób?

Skontaktuj się z nami bezpośrednio

Biuro Obsługi Klienta

Dostępne 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu

customerservice@hostelbookers.com

Zadzwoń do nas:

+353 1 524 5800


Hostelworld.com Limited | Registered office : Floor 2, One Central Park, Leopardstown, Dublin18, Ireland | Registered in Ireland under Company No: 337103